Project info

Tags:

Levantina

Habitatge a Sitges d'alta eficiència energètica

El solar: Habitatge a Sitges situat en un solar a 94 metres d’altura sobre el nivell del mar amb unes vistes excepcionals sobre el municipi, visualitzant des del port esportiu de Aiguadolç fins a la urbanització Can Girona amb les vistes al mar com a principal actiu . La parcel·la té 1183 metres quadrats i té una forma irregular. La topografia presenta un desnivell variable que arriba al 60% de pendent i s’orienta de nord-est a sud-oest, estant el punt més baix al nivell del carrer i el més alt en el llindar nord.

 

Les condicions: La topografia pronunciada, les vistes i el programa són determinants en la presa de decisions. Aquest habitatge a Sitges assumeix cinc nivells diferents que van conquistant el terreny a través de les exigències programàtiques i la relació de les estades entre elles mateixes i amb l’exterior. Els clients imaginen espais que no poden faltar a la seva futura casa: una piscina en coberta totalment oberta a les vistes cap a Sitges, una piscina interior d’ambient càlid, un pati posterior protegit de la intempèrie i una casa dins de la casa per rebre convidats i que pugui funcionar de manera independent. L’objectiu és crear una arquitectura que permeti satisfer les necessitats dels clients.

 

El projecte: Encara que el terreny sigui complicat, el projecte aconsegueix prendre avantatge perquè la casa vagi ascendint i relacionant-se amb l’entorn de diferents maneres segons el nivell i programa. La planta baixa és la que està en contacte amb l’exterior més immediat. En ella s’alberguen les estades d’ús puntual com l’entrada, pàrquing, instal·lacions, celler i trasters. El segon nivell es destina a la piscina interior i l’apartament per convidats. El tercer nivell és on trobem les habitacions principals de l’habitatge amb els seus respectius banys i vestidors. Si ascendim al quart nivell, ens trobarem amb un estudi i la zona de dia de la casa: cuina, menjador i gran sala d’estar. En aquesta planta es domestica el terreny per poder obrir-se a dos fronts diferents. D’una banda, tenim les vistes directes cap a Sitges, mentre que cap a l’altre costat ens trobem amb el pati interior. Aquest últim es divideix en diferents altures a les quals s’arriba a través de plataformes que permeten a l’usuari relacionar-se visualment de diferents formes amb els espais. Tant per aquest pati com per l’interior podem pujar a l’últim nivell de la casa. La cinquena planta és on estarà la piscina exterior i tots els espais adjacents que van a favor de la comoditat de qui els habiti: chill out, cuina amb illa, menjador i solàrium. La lògica constructiva de l’habitatge respon a les necessitats del programa, obrint-se a l’exterior a través del perímetre de cinc safates.

 

La construcció: L’arquitectura en aquest habitatge a Sitges defineix una construcció de safates, pilars i un nucli rígid que alberga la comunicació vertical i les instal·lacions. Aquest sistema permet que l’envolupant es pugui tractar lliurement sense estar subjecta a grans estructures en façana. Gràcies a això, aconseguim que tot el que està en contacte amb l’exterior es pugui aïllar degudament i que no es generi ni un pont tèrmic en tot l’habitatge. La façana és ventilada, amb el que a part d’afavorir l’envolupant estanca de l’habitatge en si, aportem confort tèrmic. El nostre punt número u és centrar-nos en l’eficiència energètica i reduir al mínim el consum d’un habitatge d’unes dimensions considerables.

 

El funcionament: La planta baixa, pel seu ús puntual, és l’única que no està aïllada tèrmicament. No obstant això, funciona com un filtre tèrmic entre l’exterior i l’accés a l’interior de la primera planta. A partir d’aquest punt, tot l’habitatge està tèrmicament aïllat. Els nivells amb màxim ús (planta d’habitacions principals i planta de dia) tenen sòl radiant, que permet allotjar la climatització d’aquestes plantes en tota la superfície de contacte. La planta de dia s’obre a dos costats oposats, amb el que permet la ventilació creuada en el nivell que més ús tindrà. Sobre aquest nivell està la piscina desbordant de la coberta que aportarà inèrcia tèrmica amb la gran massa d’aigua que allotja.

 

Eficiència energètica: El propòsit d’aquest habitatge a Sitges és aconseguir el mínim consum i reduir al màxim la demanda energètica. Disposem d’un triple aïllament en façanes, exterior mitjançant façana ventilada que permet la reducció al mínim dels ponts tèrmics, i interior mitjançant aïllament en la cambra d’aire interior i en el extradossat de pladur de tancament. Les obertures es resolen amb fusteries d’alta qualitat i vidres de baixa emissivitat a cara nord i amb control solar a cara sud. L’habitatge compta amb una instal·lació de aerotèrmia en els nivells dos, tres i quatre per a l’aportació d’aigua calenta sanitària i l’alimentació del sòl radiant i els aparells de climatització. Disposa de ventilació mecànica amb recuperador de calor d’alta eficiència energètica amb sistema de free-cooling. Per a la climatització de l’aigua de la piscina interior es disposa un sistema de plaques solars.

  • Client: Promotor privat
  • Estat: En fase de projecte
  • Ubicació: Urb. Levantina, Sitges
  • Any: 2016
  • Superfície: 730m² útils
  • Certificació energètica: no disponible

Localització

Sol·licitud d'informació
 
CAPTCHA image