Project info

Tags: ,

Masia Ca l’Ibàñez

Projecte de reforma de masia

El solar: La masia es troba al poble de Moja. Està situat en una zona plana i es troba a 233 metres d’altitud sobre el nivell del mar. La masia en qüestió comptava ja amb una construcció aïllada que és la que es transforma en objecte de reforma.

 

Les condicions: La masia està qualificada per les normes de planejament com a sòl no urbanitzable de protecció agrícola. Atès que la construcció data anterior a la norma, es permeten les obres de reforma i manteniment. Un dels condicionants és mantenir l’espai verd i rural en el qual es troba la construcció en qüestió, amb el que l’objecte de reforma arribarà, com a màxim, a l’envolupant exterior sense modificar l’entorn.

 

El projecte: En tractar-se d’una reforma d’un edifici d’habitatge unifamiliar aïllat, és crucial saber aprofitar l’interior al màxim. Per a això, és necessari saber distribuir el programa d’acord a la funcionalitat interior i d’acord a la façana a la qual serà adjacent cada estada. L’orientació serà decisiva a l’hora de prendre aquest tipus de decisions, ja que l'(no no?) és la que aportarà diferents sensacions a l’interior segons el moment del dia i l’estació de l’any. D’altra banda, la distribució interior és la que marca el recorregut i determina els llocs de trobada dels diferents usuaris.

 

La construcció: Es modifica tota la distribució interior en planta baixa i primera s’actua sobre l’aspecte exterior de l’edifici. Es procedeix a obrir noves finestres i canviar les fusteries. La cuina i els banys es fan completament nous. S’enderroca l’escala preexistent i es passa a construir una nova que cobra una altra importància a la casa i aporta un nivell de confort que l’altra no tenia. La coberta inclinada es manté.

 

El funcionament: Accedim per un camí rural públic. La planta baixa compta amb un gran pàrquing i taller al que s’accedeix a través d’una rampa des de l’exterior. Si arribem en vehicle, podem accedir a l’habitatge a través del safareig que se situa a la zona nord de la planta. Una vegada dins, ens trobem amb la cuina que compta amb la mateixa orientació. La llum principal que arriba a aquest espai no és la que proporciona la façana a la que està vinculada, sinó que és la que arriba per la façana sud de la sala d’estar i menjador, amb els quals està íntimament relacionada. La zona de dia es complementa gràcies a un porxo i una gran terrassa exterior amb pèrgola que aporten un altre tipus de confort. En aquesta mateixa planta se situa una suite amb bany privat que gaudeix de les característiques de confort que proporciona la planta baixa. La planta primera es destina a tres dormitoris i dos estudis, un d’ells incorporat en una de les habitacions. Totes elles es distribueixen de manera que gaudeixin de la millor orientació, mentre que la façana nord és la que es destina a la zona humida i nucli de comunicacions vertical format per l’escala i ascensor.

  • Client: Promotor privat
  • Estat: Reformat
  • Ubicació: Moja
  • Any: 2006
  • Superfície: 230m²
  • Certificació energètica: no disponible

Procés

Localització

Sol·licitud d'informació
 
CAPTCHA image