Project info

Habitatge unifamiliar adossat d’obra nova a Vilanova i La Geltrú

Els conceptes disseny i passivhaus es regeixen protagonistes en aquest habitatge de PB+1, aconseguint un consum d'energia pràcticament nul sense renunciar a una arquitectura moderna i funcional. Per a això s'utilitzen instal·lacions de aerotermia, recuperador de calor, bons aïllaments i fusteries d'altes prestacions.

El solar: L’habitatge es projecta en un solar de geometria regular d’uns 890 m², dins del pla urbanístic de Sitges, a la zona Terramar al sud-oest del municipi. Es tracta d’un terreny de sòl urbà consolidat on s’edifica un habitatge unifamiliar de PB + 1 amb soterrani.

Les condicions: La parcel·la se situa a 5,35 m sobre el nivell del mar i es trobava ocupada per una edificació existent derrocada de geometria regular, de PB + 1. El terreny compta amb un front de façana d’uns 20 m per uns 45 m de profunditat.

El projecte: El projecte es basa en el disseny d’un habitatge unifamiliar d’altes prestacions energètiques, sota les bases Passivhaus amb un consum d’energia pràcticament nul. Per aconseguir-ho es genera un nucli central format per un pati interior i una escala oberta, respecte del com s’ordenen les estades, aprofitant la il·luminació i la ventilació natural creuada. El programa es divideix en dues plantes, en planta baixa trobem la zona de dia i en planta primera la de nit o descans. A més, es tracta d’ordenar els espais mitjançant franges que acumulen àmbits i usos. En planta baixa, predomina el mur revestit de pedra que limita les façanes est i oest, mentre que permet una major permeabilitat en les nord i sud. A partir de la planta primera és la façana de SATE la que predomina, creant diferències de plànol i volades.

La construcció: En aquest projecte podem distingir dos plànols de façana, el primer revestit de pedra que predomina en planta baixa i el segon de SATE mitjançant taulells de fibra de fusta tipus gutex amb acabat acrílic que defineix el volum en altura i es desdibuixa en planta respecte el primer, donant lloc així a volades que asseguren un ambient confortable a l’interior. Ambdues es resolen amb l’aïllament per l’exterior del sistema portant i amb fusteries d’altes prestacions, eliminant així el màxim nombre possible de ponts tèrmics i aconseguint cenyir-se als exigents paràmetres Passivhaus, o casa passiva, de màxima eficiència energètica.

El funcionament: El programa es conforma en PB+1 amb soterrani, on es troba el pàrquing, un petit estudi, una zona de descans i l’inici del pati interior respecte del que es distribueix l’habitatge en les plantes superiors. La planta baixa o zona de dia, es distingeix en franges de diversos espais que s’ordenen i organitzen al voltant d’un pati interior que dota de llum i ventilació la resta d’estades. La primera zona de piscina ve acompanyada d’una terrassa que difumina el límit interior-exterior amb el saló i una zona de descans. Just al mig trobem el pati que enalteix el menjador i la cuina, creant així tota una gran planta baixa diàfana que tracta de ser permeable. La cuina també s’obre al nord amb una altra gran terrassa enjardinada amb una volumetria auxiliar acompanyada d’una zona de descans. En planta primera trobem la zona de nit, amb tres habitacions suite, dos banys complets i tres terrasses que al costat del pati doten a cada estada de llum i un ambient confortable. La coberta també resulta accessible i ens descobreix un gran solárium amb magnífiques vistes al mar.

Eficiència energètica: L’habitatge es regeix sota els paràmetres Passivhaus, o casa passiva, tractant d’aconseguir un consum d’energia pràcticament nul. Per a això es redueix al màxim la demanda energètica, s’instal·len finestres d’altes prestacions, s’instal·len equips d’alta eficiència i la utilització d’energies renovables com la aerotermia per a la producció d’A. C.S, un sistema de ventilació de doble flux amb recuperador de calor entàlpic prealimentat per un pou canadenc, plaques solars fotovoltaiques situades en la coberta per a la producció d’electricitat i l’aprofitament d’aigües pluvials per al reg en el jardí.

  • Client: Auto-promoció
  • Estat: En construcció
  • Ubicació: Sector Terramar, Sitges
  • Any: 2017
  • Superície: 315 m² útils
  • Certificació energètica: A
  • Emissions: 2,88 kgCO2/m2año

Localització

Sol·licitud d'informació
 
CAPTCHA image